Spanning tijdens een lockdown?

Hoe ga je om met spanning tijdens een lockdown?

Hoe is het met jouw spanning in deze bizarre tijd?! Spanning kan voor of tegen je werken.
Hoe zit dat als je thuiswerkt?

Velen van ons hebben nog nooit een lockdown meegemaakt. Een virus dat de hele wereld platlegt! Mensen die geïnfecteerd raken, ziek worden en sommigen die helaas overlijden. Het spreekt mogelijk angsten aan die je niet vaak zo voelt en hebt ervaren. Het raakt ons fundament en dan kan er van alles gaan wiebelen. 

Vorige week toen we aan de vooravond van het platleggen van een groot deel van het openbare leven stonden, kon ik bij mezelf een soort extra adrenaline waarnemen. Ik voelde dat er van alles stond te gebeuren, maar ik wist nog niet hoe en wat. Om mij heen riep het de meest uiteenlopende reacties op. Mensen die compleet onnodig extreem gaan hamsteren, mensen die zich heel erg veel zorgen maken over hun eigen gezondheid en die van hun naasten en ook mensen die er vrij laconiek over doen. 

Ik zit nu thuis. Mijn werk is zo goed als stilgevallen. Ik maak mij niet zoveel zorgen over de toekomst. Daar heb ik wel vertrouwen in.

Na de eerste adrenalinestoot daalt de spanning inmiddels naar een voor mij te laag niveau. Ik word thuis wel een beetje gek. Ik ervaar heel erg weinig spanning; voor mij veel te weinig spanning. Daar word ik onrustig van; het voelt alsof ik nergens heen kan met mijn energie, wat er uit mij wil komen. Daardoor word ik ook wat kribbiger en dan krijg ik ineens te veel spanning. Het is een situatie waar ik de spanning niet als prettig ervaar. 

Dat zullen velen herkennen. Ik heb verhalen gehoord dat in gebieden die in volledige lockdown zijn gegaan, het huiselijk geweld met 300% is gestegen. Waar mensen normaal gewend zijn om veel buiten de deur te zijn, op het werk, in cafés en restaurant of op sportclubs, zitten ze nu een hele dag op elkaars lip. Of 24 uur per dag helemaal alleen, zonder fysiek contact met andere mensen. In beide situaties kan zich een spanning opbouwen die niet fijn is en zelfs ongezond of gevaarlijk kan zijn. 

Juist in deze tijd is het belangrijk om te kijken hoe je effectief met die spanning kan omgaan. In deze blog beschrijf ik hoe ik ermee omga. Ik hoop dat het je helpt om deze periode goed door te komen. Een manier om daarmee om te gaan bestaat uit acceptatieontlading en richten.

Bekijk hier het volledige artikel

Bron: Stijn Rost van Tonningen, Begeleider & Eigenaar at In-Venture, 23 maart 2020

Dit is wat mij helpt in deze tijd om met mijn spanning om te gaan. Wellicht kan je één of meerdere van mijn suggesties proberen als experiment, gewoon om te onderzoeken of het een prettig effect voor je heeft. En ik zou het heel leuk vinden als je mij daar iets over laat weten.

Ik wens je veel goeds toe in deze tijd en hoop dat je goede manieren vindt om met de spanning om te gaan. Mocht je daar een vraag over hebben voel je vrij om contact met mij op te nemen op stijn@in-venture.nl of op +31 6 4176 4393.